Commons:Reutilització de contingut fora de Wikimedia

This page is a translated version of a page Commons:Reusing content outside Wikimedia and the translation is 56% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Reusing content outside Wikimedia and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:REUSE

La Fundació Wikimedia no és propietària de gairebé cap dels continguts del llocs de Wikimedia — és propietat dels creadors individuals. En canvi, gairebé tot el contingut allotjat a Wikimedia Commons pot ser reutilitzat lliurement subjecte a certes restriccions en molts casos. No cal obtenir una declaració específica d'autorització de l'emissor de llicència a menys que vulgueu utilitzar l'obra sota termes diferents dels que estableix la llicència.

  • El contingut sota llicències de contingut obert pot ser reutilitzat sense necessitat de posar-se en contacte amb l'emissor de llicència, però
    • algunes llicències exigeixen que s'atribueixi el creador original,
    • algunes llicències exigeixen que s'identifiqui la llicència específica quan es reutilitzi (incloent, en alguns casos, la declaració o un enllaç a les condicions de la llicència); i
    • algunes llicències exigeixen que si modifiqueu l'obra, les modificacions mantinguin una llicència lliure similar.
  • El contingut en domini públic pot no tenir cap requisit legal estricte d'atribució (depenent de la jurisdicció de la reutilització de contingut), però es recomana l'atribució per indicar correctament la procedència.

Mentre que es considera que la informació legal donada per a cada imatge és correcta, la Fundació Wikimedia no dóna cap garantia en quant a l'estat dels drets d'autor o la correcció de les condicions d'ús. Si decidiu utilitzar fitxers de Commons, hauríeu de verificar l'estat dels drets d'autor de cada imatge talment com hauríeu de fer amb imatges d'altres fonts.

Hi poden haver altres restriccions aplicables. Aquestes poden incloure marques registrades, patents, drets personals d'imatge, drets morals, drets de privadesa o qualsevol de les moltes altres causes legals que són independents dels drets d'autor i varien en gran manera per jurisdicció.

Com complir els requisits de llicència d'un fitxer

Clicant en una imatge o fitxer multimèdia de Wikimedia Commons[1] us portarà a la pàgina d'informació d'aquest fitxer. Això mostrarà la informació proporcionada per l'usuari que l'ha carregat, incloent l'estat de drets d'autor, el titular dels dret d'autor i les condicions de la llicència.

Excepte el material que es consideren de domini públic, s'inclou un enllaç al text complet de la llicència en la pàgina de descripció del fitxer. Algunes llicències tenen també un resum disponible. Llegiu les llicències senceres per als detalls legals. Ni la Fundació Wikimedia ni els creadors de material en els llocs de Wikimedia proporcionen assessorament jurídic. Per obtenir informació sobre com s'aplica una llicència a la vostra situació particular, heu de contactar amb un professional legal adequat en la vostra jurisdicció.

Reutilització d'un fitxer de Wikimedia Commons:

  Confirmeu que el fitxer estigui disponible sota els termes d'una llicència que us convingui. Per exemple, si la llicència requereix que les obres derivades portin la mateixa llicència (les llicències Creative Commons ho anomenen "Compartir per igual"), potser no se us adapta.

  • Si el fitxer està disponible sota diverses llicències, podeu utilitzar qualsevol d'elles. Si cap de les llicències us convenen, podeu intentar posar-vos en contacte amb el creador i negociar un acord especial. En cas contrari, haureu d'utilitzar un fitxer diferent.
  • Verifiqueu les llicències i la informació. Encara que es creu que la informació de drets d'autor i llicències subministrada per cada imatge és correcte, la Fundació Wikimedia no ofereix cap garantia respecte a l'estat de drets d'autor o la correcció de les condicions de llicència. Si decidiu utilitzar fitxers de Commons, heu de verificar l'estat dels drets d'autor de cada imatge de la mateixa manera que faríeu en obtenir imatges d'altres fonts.
    • Nota: és habitual que els editors prenguin obres de domini públic i les publiquin sota el seu propi copyright. Això pot ser legal, però no afectarà la condició de domini públic de l'obra original. Si marqueu l'obra amb el seu origen (d'on la vau treure i d'on prové originalment) i el nom del creador, això ens pot ajudar si sorgeix més endavant una disputa amb un editor.

  Considereu les restriccions diferents a drets d'autor: en alguns països hi poden haver altres restriccions per a alguns usos (drets morals inalienables i altres restriccions). Per exemple, l'ús comercial d'imatges de persones pot requerir el consentiment de l'interessat i no només el consentiment de l'autor de la imatge (vegeu els requeriments específics per països per fotografies de persones i els drets personals d'imatge).

  Utilitzeu-lo: Descarregueu o enllaceu el fitxer i utilitzeu-lo. (Vegeu les consideracions tècniques.)

  Atribució: Si es requereix atribució, proporcioneu-la.

  • Si el titular dels drets d'autor (en general el creador del contingut[2])ha especificat de quina manera, assegureu-vos de complir-ho. Si el titular no ha especificat com atribuir-lo, però la llicència ho requereix, vegeu Commons:Credit line per a una guia sobre com fer-ho.
  • Nota: La persona que va carregar l'obra a Wikimedia Commons pot ser el creador original del contingut o potser no (pot haver carregat aquí contingut lliure d'un altre lloc). En qualsevol cas, el creador original de contingut és normalment mostrat en la secció de resum del fitxer com a autor. Si l'usuari que l'ha carregat no és el creador del contingut, és el creador del contingut qui cal atribuir, no el carregador.

  Especifiqueu la informació de la llicència: Si la llicència requereix que l'enllaceu o que proporcioneu una còpia de la llicència, feu-ho.

  Llicència per obres derivades: Si esteu creant una nova obra substancialment usant el fitxer i la llicència del fitxer requereix que les obres derivades utilitzin la llicència d'una certa manera, assegureu-vos que ho compliu.

Requisits de les llicències d'ús freqüent

Llevat dels materials que es creu que són de domini públic, a la pàgina de descripció del fitxer s'inclou un enllaç al text complet de les llicències. Algunes llicències també tenen un resum disponible. Si us plau, llegiu les llicències completes per obtenir informació legal. Ni la Fundació Wikimedia ni els creadors de material dels llocs de Wikimedia ofereixen assessorament legal. Si necessiteu informació sobre com s'aplica una llicència a la vostra situació particular, hauríeu de contactar amb un professional legal adequat a la vostra jurisdicció.

  Text
The text on Wikimedia Commons is owned by the original writer and licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license and the GNU Free Documentation License.[3]
  Imatges i altres mitjans
Almost all images and other media on Wikimedia Commons are under some kind of free license (usually CC BY, CC BY-SA, or GFDL; see Commons:Sobre les llicències) or in the public domain. Each media file has its licensing specified on its file description page.

  Commons:Reutilització de contingut fora de Wikimedia/Llicències provides some guidance on the requirements of the frequently-used licenses such as CC BY, CC BY-SA, GFDL and GPL/LGPL.

How to use a file

Once you've determined how to comply with a file's licensing requirements, you can access the file for use, by either downloading the file, or by linking to it directly.

Downloading

Basic method: On each image's file description page, there is a link to the full resolution version. Right-click this link and choose "Save as..." to download the full resolution file. (If you use a Macintosh computer, hold down the "control" key while clicking the link with the mouse, then choose "Save as....")

Hotlinking or InstantCommons:

It is possible to use files directly on Commons within another website, by setting up a MediaWiki wiki with InstantCommons, so that Commons files can be used as easily as they can on Wikipedia. Directly using a Commons file via embedding its URL ("hotlinking") is also possible, but is not recommended. See Commons:Reutilització de contingut fora de Wikimedia/technical. Additionally you should always check if the needs of the license used by the file are fulfilled if you use a file from Commons, since e.g. the CC BY-SA 3.0 license requires that you attribute the author and licensor of a work in "reasonable to the medium or means" (license).


Reuse assistance tools

 

A tool is available to help you reuse files outside Wikimedia Commons, including downloading and creating attribution statements (credit lines).

The tool requires
  • a browser other than Internet Explorer (eg Firefox, Chrome, Opera)
  • JavaScript enabled
  • If you're logged in, Vector or Monobook skin enabled in your Wikimedia Commons user preferences. (Vector is the standard skin – if you've not changed this, your skin is Vector.)

The tool creates buttons above an image (if you're logged in), or to the top right (if not). For details see Ajuda:Gadget-Stockphoto.

Attribution Generator

The Attribution Generator makes it easy to reuse images that have been released under Creative Commons licenses on Wikipedia and Wikimedia Commons. It is designed to help comply with these license conditions and simplify the re-use of freely licensed images.


Contactar el creador o l'autor

Si desitgeu utilitzar el contingut sota condicions diferents de les indicades per la llicència, o si creieu que heu de verificar completament l'estat dels drets d'autor, la persona que ho va incloure en un servidor de Wikimedia us pot ajudar. L'usuari que ha penjat el fitxer s'anomena a la part "historial de revisions" de la pàgina de descripció del fitxer.

En alguns casos, podeu contactar amb el carregador per esbrinar més sobre l'estat dels drets d'autor d'una imatge. El creador original de la imatge pot estar disposat a concedir permisos addicionals. En ocasions, els carregadors tenen accés a imatges de resolució més altes que les disponibles en els servidors, especialment si són obres pròpies.

La Fundació Wikimedia generalment no us pot ajudar a localitzar usuaris que han col·laborat amb material. Podeu intentar contactar-hi personalment de diferents formes:

  1. Alguns tenen informació de contacte, com un nombre i adreça o telèfon, en la seva pàgina d'usuari.
  2. Si heu iniciat la sessió: podeu contactar amb alguns per correu electrònic fent clic a l'enllaç "Email this user" a la caixa d'eines de la pàgina d'usuari amb qui voleu contactar.
  3. Podeu deixar un missatge a la seva pàgina de discussió accedint-hi per la pestanya «Discussió» de la seva pàgina d'usuari i tot seguit clicant la pestanya «Nova secció». Escriviu el vostre missatge i cliqueu el botó «Desa la pàgina». (El vostre missatge serà llavors públic).
  4. Ara podeu incrustar imatges directament des de Wikimedia Commons sense necessitat de copiar-les en el vostre propi servidor. La pàgina «File:» per a la imatge mostrarà tota la informació d'imatge de Commons.

Notes

  1. Assegureu-vos que el contingut que voleu utilitzar és en realitat allotjat a Commons i no localment en un altre projecte de Wikimedia (comproveu que l'URL diu commons.wikimedia.org i no una altra cosa). Altres projectes tenen altres polítiques de llicències i alguns permeten "fair use" de contingut no lliure. Abans d'utilitzar aquest contingut no lliure, heu de comprovar que l'ús previst del material és compatible amb el fair use, fair dealing o disposicions equivalents de la legislació de drets d'autor aplicables a nivell local o bé demaneu el permís directament al titular dels drets d'autor. Això no és diferent d'agafar una imatge de qualsevol altre lloc a la web.
  2. En absència d'una cessió explícita de drets, el creador original sol ser el titular d'una obra amb copyright. In situations where a free license requires attribution, the original content creator should receive credit.
    • Text: the writer of a piece of text will be the person who made the edit putting it in the page; see the "history" tab of the relevant page.
    • Images and media:
      • the uploader of an image or piece of media is the person who placed it on a Wikimedia server.
      • The uploader may be the original content creator or they may not (they may have uploaded free content here from elsewhere). In either case, the original content creator is typically listed in the file summary section as author.
  3. As individuals retain the copyright to their own work, they may offer their contributions under other licenses or release them into the public domain. This is rarely the case for text on Commons.

Vegeu també

Help

Ways to get help