Commons:Welkom

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Welcome and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Welcome and have to be approved by a translation administrator.

Wat is Wikimedia Commons?

Wikimedia Commons is een verzameling van media (afbeeldingen, muziek en video) in het openbare domein en educatieve media die met een vrije licentie gebruikt mag worden in de eigen taal. De inhoud wordt gebruikt door allerlei verschillende Wikimedia-projecten en ook door hier niet gehoste projecten. Het wordt door vrijwilligers onderhouden. Het doel van Commons wordt op de project scope pagina's uitgelegd.

Wikimedia Commons gebruikt dezelfde wiki-technologie als Wikipedia zodat iedereen eenvoudig, zonder technische kennis, de inhoud kan bewerken via een webbrowser. Mediabestanden op Wikimedia Commons zijn niet alleen beschikbaar op de website zelf, maar ook op alle andere Wikimedia-projecten. Ze kunnen eenvoudig direct worden ingevoegd op pagina's van alle Wikimedia-projecten.

Wikimedia Commons werd gestart op 7 september 2004. Op 24 mei 2005 waren er voor het eerst meer dan 100.000 bestanden aanwezig. Op dit moment bevat Wikimedia Commons 104.679.791 bestanden. Meer informatie over het project staat in de general disclaimer bij het artikel op Wikipedia en bij de pagina op Meta-wiki.

In tegenstelling tot veel andere mediaverzamelingen is de inhoud van Wikimedia Commons vrij. Dit betekent dat het iedereen toegestaan is de bestanden hier vrij te kopiëren, te gebruiken en te wijzigen, zolang de bron en de auteur worden vermeld en het bestand onder dezelfde voorwaarden verder wordt verspreid. De database van Wikimedia Commons en de teksten zijn onder de Creative Commons Attribution/Share-Alike License licentie verleend. De voorwaarden voor elke afzonderlijke afbeelding zijn op de bijbehorende beschrijvingspagina te lezen. Meer informatie over hergebruik kan worden gevonden op Commons:Hergebruik van inhoud buiten Wikimedia en Commons:Eerste stappen/Hergebruiken.

Als u vragen of problemen heeft over het uploaden van afbeeldingen en andere bestanden, kunt u die stellen op de Nederlandstalige helpdesk van Wikipedia of op de Engelstalige helpdesk van Commons.

Neem deel

U kunt Wikimedia Commons verbeteren als u meehelpt met wat u het beste kunt:

Voeg eigen werk toe

Als u een goede fotograaf bent, aarzel dan niet om uw waardevolle foto's toe te voegen. Als u een goede tekenaar bent, kijk dan eens welke afbeeldingen en animaties hard nodig zijn. Als u een goede muzikant of acteur bent, aarzel dan niet om de opnames van uw vrije stukken hier te plaatsen.

Help met uw vaardigheden

U hoeft natuurlijk niet uw eigen werk te uploaden. Er is genoeg ander belangrijk werk te doen:

Geef iets van uw tijd

U hoeft geen artiest te zijn of goede hulpteksten te kunnen schrijven. Als u zich goed voelt bij het scheppen van orde uit chaos, dan kunnen we uw hulp goed gebruiken!

Rondleiding

Registreer u

Om te kunnen uploaden op Wikimedia Commons moet u aangemeld zijn. U kunt zich registreren via de link "Log in / create account" in de rechterbovenhoek. Er wordt een gebruikersnaam gevraagd die bij al uw uploads en wijzigingen op afbeeldingen en teksten verschijnt. Als u alleen pagina's wilt aanpassen hoef u niet aangemeld te zijn, hoewel we u dat wel willen aanraden.

Eerste stappen gids

Onze hulp bij uw eerste stappen en onze FAQ kan uw gids zijn na registratie. Er wordt uitgelegd hoe u de interface instelt, zoals bijvoorbeeld de taal, hoe u bestanden kunt uploaden en ons licentiebeleid. U hoeft niet direct technische vaardigheden te hebben om hier te kunnen meewerken. Wees stoutmoedig en ga uit van de goede bedoelingen van anderen. Dit is een wiki - het is echt eenvoudig.

Meer informatie is te vinden in het Gebruikersportaal. U kunt vragen stellen in De Kroeg of op het IRC-kanaal #wikimedia-commons webchat.

Bestanden op Wikimedia Commons zijn opgedeeld in categorieën en galerijen. Een overzicht van de categorieën staat op de Hoofdpagina.

Plaats Babel boxen op uw gebruikerspagina zodat anderen weten welke talen u spreekt en geef uw grafische kennis en kunde aan. Al uw uploads worden geplaatst in uw persoonlijke galerij. Onderteken op overlegpagina's door ~~~~ in te tikken. Als u bestanden kopieert van een ander project, gebruik dan de FileImporter.

Andere diensten en software

Het is mogelijk dat u heel veel bestanden wilt uploaden. Dan kunt u gebruik maken van VicuñaUploader of Commonist Kijk op de softwarepagina voor andere hulpmiddelen.

We hopen dat u veel plezier beleeft aan uw verblijf op Wikimedia Commons.